BELANGRIJKSTE INZICHTEN BITCOIN

  • Bitcoin gleed maandag weg nadat het tijdens de weekendsessie een recordhoogte boven de $61.000 noteerde.
  • De vrees voor een verbod op crypto’s in India en de aantrekkende Amerikaanse dollar en obligatierendementen zetten de cryptocurrency onder druk.
  • Meer aanwijzingen over de marktvooringenomenheid moeten komen van de vergadering van het Federal Open Market Committee van deze week.

Bitcoin daalde maandag meer dan 0,5 procent nadat een opleving van de rente op Amerikaanse Treasuries en de Amerikaanse dollarindex de kortetermijnhonger van handelaren voor de cryptocurrency manipuleerden.

De spot BTC/USD wisselkoers was 0,6 procent gedaald tot 58.617,32 dollar per eenheid om 0643 GMT. De daling van het paar dook op als een uitbreiding van een sell-off die begon na het vestigen van een all-time high van $61.788 tijdens de weekendsessie, bijna het dubbele van de openingskoers van het jaar. Sommige handelaren besloten winst te nemen, waardoor de Bitcoin Revolution maandag dook tot een dieptepunt van $58.400.

DOLLAR AFFECT

Het lijkt erop dat een ommekeer in zowel de Amerikaanse dollarindex als de Amerikaanse rente de glans van Bitcoin afhaalde. De DXY steeg met 0,16 procent tot 91,84 op de dag, terwijl de rente op de 10-jaars US Treasury Note omhoog schoot naar het hoogste punt in 12 maanden van 1,646 procent. Het was 0,918 procent aan het begin van dit jaar.

Neil Jones, hoofd FX-verkoop bij Mizuho, vertelde Reuters dat hij denkt dat de opwaartse vooruitzichten van de dollar tijdelijk zijn, gezien de devaluatierisico’s die voortvloeien uit de massale stimuleringspakketten van de Amerikaanse overheid en de expansieve tactiek van de Federal Reserve om de Amerikaanse economie te ondersteunen door middel van kwantitatieve versoepeling.

„Het ziet er behoorlijk optimistisch uit in de Verenigde Staten wat betreft de uitrol van verdere vaccinatiespelen, en dat voedt natuurlijk het economisch herstel in de VS, en een tijd waarin fiscale stimulus extreem hoog is, monetaire stimulus extreem hoog is,“ zei de heer Mizuho. „Mijn persoonlijke mening is dat de dollar niet op een traject zit voor een hogere fundamentele trend,“ voegde hij eraan toe.

Risicovollere activa zoals bitcoin zijn als winnaars uit de bus gekomen tegen het dovish beleid in.

Speculanten zien ze als een veilige haven om de inflatierisico’s te omzeilen die kunnen ontstaan door de ultralage leentarieven van de Fed en de maandelijkse aankoop van activa ter waarde van $120 miljard, naast het laatste stimuleringspakket van de Amerikaanse regering ter waarde van $1,9 biljoen dat de Amerikaanse schuld naar verwachting zal opdrijven tot boven de alarmerende $29 biljoen.

Veel bedrijven met grotere kasreserves zijn al begonnen met het diversifiëren van hun balansen om Bitcoin te kunnen huisvesten. Hiertoe behoren Tesla, MicroStrategy, Square, Meitu, Seetee AS, en vele anderen. Samen hebben deze bedrijven bijna 6,5 procent van het totale actieve bitcoinaanbod in handen.

FOMC-VERGADERING, ANGST VOOR BITCOINVERBOD

Speculanten zien de trend de komende sessies doorzetten, waarbij velen verwachten dat de toegenomen deelname van traditionele bedrijven en financiële huizen de Bitcoin-prijs tot boven de $100.000 zal stuwen.

Richard Byworth, chief executive officer van Diginex Ltd, een Nasdaq-genoteerd bedrijf voor financiële diensten op het gebied van digitale activa, zei dat de beperkte voorraad van 21 miljoen tokens van de cryptocurrency het een aantrekkelijke weddenschap maakt tegen de voortdurende devaluatie van de dollar. In een interview met Bloomberg zei hij dat de BTC/USD-koers gemakkelijk zou kunnen stijgen tot $ 175.000 tegen het einde van 2021.

Meer aanwijzingen over waar Bitcoin hierna heen gaat na het passeren van $61.000 kunnen komen van de vergadering van het Federal Open Market Committee van deze week. Het blijft een mysterie of de Amerikaanse centrale bank haar monetaire beleidsvooruitzichten zou aanpassen nu het economische herstel van de VS versnelt te midden van vaccinuitrol en extra stimulus.

Een opwaartse bijstelling in de Fed’s rentepot kan bullish blijken voor de Amerikaanse dollar die verwacht dat de Bitcoin prijzen zullen dalen.

Recente opmerkingen van de Fed-voorzitter Jerome Powell suggereren echter dat de centrale bank geen haast heeft om haar dovish programma’s te taper totdat ze maximale werkgelegenheid behouden. Daarom is het waarschijnlijker dat de FOMC een afwachtende houding zal aannemen voor ten minste de eerste helft van 2021.

Beperkte tegenwind voor de bullish bias van Bitcoin kan komen uit India. Volgens een rapport van Reuters verwacht de op een na grootste economie van Azië, met het potentieel om een solide cryptoconsumptiemarkt te worden, het gebruik en bezit van Bitcoin strafbaar te stellen. Het rapport citeert een hoge regeringsfunctionaris.

Kommentare geschlossen.